Att vara stödhem åt Hemlösa Katter Kalmar är ett viktigt uppdrag som ibland kan vara krävande, men vi kommer finnas där som stöd hela vägen. Då vi inte har något katthem är vi helt beroende av privatpersoner som öppnar sina dörrar för våra katter. Vi tycker även att det socialiserar katterna snabbare.

 

Att få följa en katt på dess resa från skyggis till tryggis är en obeskrivlig resa och det är väldigt givande även om det också kan vara en utmaning. Nedan följer mer info om vad det innebär att vara stödhem.

 

Som stödhem står du för mat, sand och kärlek. Veterinärvård, mediciner och specialfoder bekostas av Hemlösa Katter Kalmar. Det går mycket sällan att säga hur länge en katt behöver vara i stödhem innan den är redo för adoption. Om du vill vara stödhem är det bäst för katten att från början förvänta sig att det blir ett långtidsprojekt.

 

Långt ifrån alla katter är tama och keliga när de kommer till stödhemmet. Ge dem tid att landa och förstå att du vill väl. Katter är individer med olika personlighet, alla blir inte keliga knäkatter. Första tiden behöver katten ha ett eget utrymme att vänja sig vid, det är sällan hemlösa katter har erfarenhet av att vara inomhus så det är en stor omställning för dem.

 

Många hemlösa katter har aldrig använt eller ens sett en kattlåda förut. Risken finns att de kissar på andra ställen än i lådan för att få utrymmet att lukta välbekant. För att lugna dem kan man använda sig av doftavgivare med lugnande feromoner som Feliway. Det finns rengöringsmedel som effektivt tar bort eventuell urinlukt. Katten behöver vänja sig vid mänsklig närvaro. Spendera tid i kattens utrymme, i början genom att bara sitta där. Fortsätt sedan genom att prata med katten, ta ögonkontakt med den och blinka långsamt flera gånger. Det är kattspråk för “Jag är snäll och vill dig väl”. Om katten blinkar tillbaka är du på god väg att skapa förtroende. Hemlösa katter har levt ett tufft liv och kan ha sjukdomar och parasiter. Detta gör att de ibland behöver medicineras eller ges annan typ av behandling.

 

En katt som har dålig eller ingen erfarenhet av människor kan rivas och bitas om den blir skrämd. Gå lugnt fram och låt den bli nyfiken på dig. Har du andra djur i hemmet behöver katten introduceras långsamt för dem, exempelvis genom att öppna till utrymmet och sätta kompostgaller i öppningen så de kan studera varandra. Vi skriver alltid stödhemskontrakt för att hålla koll på var alla katter finns och för att du ska kunna vara trygg med att vi tar alla veterinäromkostnader under stödhemstiden.

 

Knaus

Knaus är en av många katter som varit väldigt skygga till en början. Han har successivt utvecklats till en riktigt tam, kelig och lekfull katt.