Har du en katt som kissar inne?

Vi älskar katter för deras charm, personlighet och integritet. Kattkiss är inte lika charmigt, i synnerhet när det hamnar utanför kattlådan. Om soffan, sängen eller mattan får sig en dusch gäller det att bita ihop. Varför kissar misse utanför lådan och vad kan göras åt det?

Katter är renliga djur som månar om hygienen. Och när det är dags att utföra sina behov säger instinkten att söka sig till kattlådan. Men det vill till att lådan motsvarar kattens förväntningar, annars kan den visa sitt missnöje på oönskat sätt.

Varför katten kissar utanför lådan:

Det finns många anledningar till varför katten kissar inne, men inte i sin låda. Här är några av de vanligaste:
  • Katten är missnöjd med lådan eller sanden. Prova att byta mot större låda eller annan sorts kattsand och se om det hjälper.
  • Kattlådan måste tömmas minst en gång per dag. En sämre skött låda kan få katten att söka upp något annat ställe i hemmet.
  • Har du flera katter? Det är inte självklart att de vill dela toalett, så ge dem gärna varsin kattlåda. Men det behövs åtminstone en låda per två katter.
  • För långt mellan lådorna. Bor du stort och kanske på flera våningsplan, ge katten en låda per plan.
  • Lådan står inte där den brukar. Har du hittat en plats där det funkar, flytta inte kattlådan.
  • En familjemedlem kan upplevas som ett hot eller inkräktare och ska inte bli förvånad om personens kläder eller säng har fått besök av en kissnödig katt.
  • Katten kan vara sjuk eller ha ont. Vid urinvägsinfektioner vill katten stå mjukt och undviker lådan. En infektion kan vara väldigt smärtsam för katten och det kan också komma blod i urinen. Misstänker du urinvägsinfektion eller annan sjukdom bör du ta katten till veterinär.

Sammanfattningsvis handlar kissning utanför lådan ofta om att katten vill visa sitt missnöje. Någonting är fel och då visar den det på det tydligaste sätt den kan. Att försöka förstå vad som ligger bakom kattens missnöje och gå den till viljes är ofta lösningen på problemet.

Så här blir du av med lukten av kattkiss

Alla som kommit i närheten av katturin vet att lukten är närmast outhärdlig. Att bli av med stanken från en nedkissad plyschsoffa eller ryamatta kräver lite arbete. Men det finns några sätt som kan fungera.

Kattkiss på hårda ytor som golv

En kissfläck från golvet eller andra hårda ytor är lättast att bli av med. Det kan räcka med att du skurar med väldoftande allrengöringsmedel. Annars kan du prova att gnugga med en blandning av ättika (1/3) och vatten (2/3). Sen strör du bakpulver över och låter det ligga över natten. (I bakpulver och bikarbonat finns ämnen som neutraliserar lukten). Dagen efter dammsuger du upp pulvret. Det här funkar ofta för oss människor.

Tänk bara på att katternas luktsinne är mer utvecklat än vårt. För att bli av med lukten även för katten bör du använda en ozonbaserad produkt som dödar lukten och sen en enzymbaserad produkt att städa med. Hör med din djuraffär vad de rekommenderar.

Kattkiss på mjuka ytor som textilier

För mjuka ytor som kläder, mattor, tygsoffor och liknande kan det fungera med ättikslösningen. Efter att du torkat upp så mycket som går applicerar du samma blandning som nämnts ovan. Gärna med hjälp av en sprayflaska. Det finns även speciellt framtagna produkter hos djuraffären som du kan testa. Sånt du kan tvätta i maskin preparerar du med ren ättika. Storleken på fläcken avgör mängden, men det räcker ofta med 5 centiliter. Därefter tvättar du plagget enligt tvättrådet.

Samma sak gäller här. Ättika tar inte bort kisslukt, den döljer. Du behöver ett medel som “dödar“ lukten och för det krävs enzymbaserade produkter. Innan du använder enzymbaserad produkt ska textilierna blötas med vatten så medlet går in. Oavsett om du använder ättika eller medel för urin skall du först blöta ned ytan.