Vad kan jag göra när min katt har försvunnit?
Ibland händer det som inte får hända. Katten petar upp ett fönster du trodde var säkrat. Katten blir skrämd av någonting och flyr ut. Katten bryter sig ur transportburen på resan.
Nedan finns några råd om hur du bäst kan hitta din katt. Ge aldrig upp hoppet eller sökandet, ibland har katter kommit tillbaka efter många år.
- Är din katt id-märkt? Börja i så fall med att kontakta DjurID.se och Sverak och meddela att katten är försvunnen. Kontrollera även att dina kontaktuppgifter i registren är aktuella.
- Ring 114 14 och anmäl till Polisen att din katt är försvunnen.
- Sätt upp massor av lappar i närområdet, vid affärer, portuppgångar med mera.
- Kolla under bilar som står parkerade, där kan katten gömt sig. Sök även i garage, förråd och andra lokaler där katten kan ha blivit inlåst. Be grannar kolla sina utrymmen.
- Kolla högt upp i träden om katten klättrat för högt och inte vågar ta sig ned. Lyssna efter fåglar, de brukar “skvallra” om det finns någon i träden.
- Var ute på kvällen/natten när det mörkt och tyst och ropa efter katten. Ha med dig torrfoder i en låda och skramla och mat som luktar mycket t.ex. tonfisk eller grillad kyckling. En katt som kommer ut av misstag följer oftast närmaste husfasad och viker runt hörnet. Den blir vanligtvis kvar i närområdet och rör sig i cirklar under nattens lopp.
- Se dig omkring “med kattögon”. Vilka skyddade och trygga gömställen finns det?
- Om en innekatt kommer ut, blir den i regel stressad och beter sig inte som den katt du känner. Det är inte alls ovanligt att katten springer iväg i panik om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området. Sätt ut kattens låda. Den luktar “hemma” och de kan känna lukten på enorma avstånd.
- En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen för att ge sig ut på jakt efter mat när det är mörkt. Vid dåligt väder håller de sig undan och ligger och trycker någonstans.
- Har du någon inkallningssignal som du brukar använda t ex när katten ska få mat eller godis? Använd den när du söker, börja söka så snart det skymmer! Sedan gäller det att ha tålamod och inte ge upp! Tänk på att katten hör dig bättre än du hör den. Katten kommer kanske inte att komma springande till dig, men har du tur kanske katten svarar dig eller visar sig (eller prasslar i en buske).
- De allra flesta katter stannar i det omedelbara närområdet den första tiden, men det beror lite på hur det ser ut där du bor, om det finns arga katter som jagar nykomlingar, om det finns mat/vatten. Fokusera ditt sökande på att söka av det närområdet. Lyssna också efter katter som “pratar” med varandra när det skymmer och kolla vilka katterna är.
- Stanna ute länge, ropa och vänta!
- Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar på sig.
- Om du vet var katten finns men inte kan fånga in den så kan du kontakta oss för att låna fälla. Maila till info@hkkalmar.se eller ring oss på 0977- 40 05 11.
- Lägg in en efterlysning på www.vilse.nu .
- Annonsera på Blocket under efterlysningar.
- På Facebook finns många sidor/grupper där du kan skriva inlägg om bortsprungna katter.
- Sök även efter sidor/grupper för innevånare på orten och skriv inlägg att du saknar en katt i området.